دکتر ریحانه صباحی / آزمایشات زنان / همه چیز در رابطه با تست پاپ اسمیر
۶ دقیقه
پاپ اسمیر

همه چیز در رابطه با تست پاپ اسمیر

آنچه می خوانید...

آیا می‌دانید بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر چه وقت است؟ آیا می‌دانید پاپ اسمیر چقدر هزینه دارد؟ بانوان در چندسالگی باید از این تست استفاده کنند؟ آزمایش پاپ اسمیر روشی تشخیصی برای بررسی سرطان دهانه رحم بانوان است که باید توسط خانم ها جدی گرفته شود و در مدت زمان مشخصی انجام شود. در این مقاله به صفر تا صد انجام پاپ اسمیر پرداختیم تا شما اطلاعات جامعی از آن در اختیار داشته باشید.

تست پاپ اسمیر چیست؟

آزمایش پاپ اسمیر برای تشخیص زود هنگام سرطان دهانه رحم بسیار کاربرد دارد. این آزمایش وجود سلول های پیش سرطانی یا سرطانی را بر روی دهانه رحم تشخیص می دهد.این روش غیر از تشخیص سلول های سرطانی، برای تشخیص عفونت های رحمی نیز به کار می رود.در صورت تشخیص زود هنگام سلول های پیش سرطانی امکان درمان قبل از مبتلا شدن به سرطان امکان پذیر است. دو آزمایش برای تشخیص سرطان دهانه رحم توسط پزشکان پیشنهاد می شود :

  • آزمایش پاپ اسمیر که سلول های غیر طبیعی را بررسی می کند.
  • آزمایش ویروس پاپیلومای انسان (HPV)

مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم بعد از رو آمدن آزمایش پاپ اسمیر به گفته انجمن سرطان آمریکا به طور چشمگیری کاهش پیدا کرده است.

زمان انجام تست پاپ اسمیر و تکرار آن

انجام این آزمایش پس از سن ۲۱ سالگی برای زنان الزامی است.زنانی با سن ۲۱ تا ۶۵ سال باید هر سه سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. زنان ۳۰ تا ۶۵ ساله نیز می توانند هر ۵ سال یکبار تست HPV  و یا هر ۵ سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر و HPV  را انجام دهند. زنانی با سن ۶۵ سال به بالا ممکن است نیازی به آزمایش نداشته باشند.

خونریزی پریودی

عوارض تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر روشی مطمئن برای غربالگری سرطان دهانه رحم به شمار می رود. به همین خاطر احتمال بروز عوارض بسیار کم است. فقط کمی خونریزی از واژن ممکن است، پس از آزمایش وجود داشته باشد. فقط امکان خطاهایی در این آزمایش وجود دارد، به این معنی که شاید هیچ ناهنجاری را در صورت وجود سلول های غیر طبیعی نشان ندهد. که این خطا در صورت وجود عواملی مانند نبود سلول های کافی، تعداد کم سلول های غیر طبیعی، وجود خون یا سلول های التهابی به وجود می آید. ولی جای نگرانی نیست، چون که حتما در آزمایشات بعدی ناهنجاری تشخیص داده خواهد شد.

مزایای آزمایش پاپ اسمیر

  • روند ساده
  • برخورداری از دقت بالا
  • انجام تست در کوتاه ترین زمان
  • دارای هزینه معقول و مناسب
  • تشخیص به موقع سلول های پیش سرطانی و سرطان دهانه رحم، تشخیص زود هنگام، شانس موفقیت روند درمان را افزایش خواهد داد.

اقدامات قبل از تست پاپ اسمیر

  • از مصرف هر گونه ژل برای جلوگیری از بارداری، کرم و فوم واژینال پرهیز کنید.
  • از رابطه جنسی یک روز قبل از تست پاپ اسمیر خودداری کنید.
  • با دوران قاعدگی‌تان هم زمان نباشد.
  • از مصرف داروهای ضد بارداری پرهیز کنید.
  • اگر باردار هستید با پزشک خود در میان بگذارید.
  • از دوش گرفتن دو روز قبل از تست پاپ اسمیر خودداری کنید.
  • در صورت مشاهده علائمی مانند قرمزی، خارش واژن، زخم، تورم، افزایش ترشحات واژنی و بوی غیرطبیعی در دستگاه تناسلی خود پزشک خود را در جریان قرار دهید.
  • در صورتی که اولین آزمایش پاپ اسمیر شما می باشد با پزشک خود درمیان بگذارید.
  • اگر در گذشته پرتو درمانی یا عمل جراحی بر روی واژن یا دهانه رحم خود انجام داده اید با پزشک خود مشورت کنید.
  • اگر قبلا مشکلاتی در معاینه لگن خود داشته اید و یا مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفته اید، پزشک خود را در جریان قرار دهید.

اقدامات بعد از تست پاپ اسمیر

پس از تست پاپ اسمیر بدون محدودیت می توانید فعالیت های عادی و روزمره خود را انجام دهید و هیچ مشکلی برایتان به وجود نیاورده و نیاز به استراحت نمی باشد.

ضرورت انجام آزمایش پاپ اسمیر چقدر است؟

  • وجود ترشحات غیرمعمول واژن
  • خونریزی یا لکه بینی خارج از زمان قائدگی ماهیانه
  • احساس درد یا خونریزی واژن در هنگام رابطه جنسی یا بعد از آن

در صورتی که رحم خود را به طور کامل برداشته اید در صورت تایید پزشک نیازی به ادامه آزمایش پاپ اسمیر نمی باشد. اگر هیسترکتومی برای یک بیماری غیر سرطانی انجام شده است می توانید ادامه آزمایش پاپ اسمیر را متوقف کنید. سنین بالاتر از ۶۵ سال نیز با تایید پزشک متخصص نیازی به ادامه تست پاپ اسمیر نخواهند داشت.

نتایج آزمایش پاپ اسمیر

در آزمایش پاپ اسمیر سه جواب طبیعی و غیر طبیعی و غیر واضح دارد. در پاپ اسمیر طبیعی نتیجه طبیعی است و هیچ سلول غیر طبیعی وجود ندارد. پاپ اسمیر غیر طبیعی نشان دهنده این است، که سلول های غیر طبیعی روی دهانه رحم شما وجود دارد و ممکن است برخی از آنان پیش سرطانی باشند. در پاپ اسمیر غیر واضح نتیجه مبهم است و پزشک آزمایشات اضافه تری را بلافاصله پس از اولین آزمایش یا حدود ۶ ماه بعد انجام می دهد.

روش انجام تست پاپ اسمیر

روند انجام این تست بسیار ساده می باشد و در کوتاه ترین زمان قابل انجام است.

مراحل انجام تست پاپ اسمیر از این قرار است:

بیمار ابتدا روی تخت دراز کشیده و پاها را به صورتی قرار می دهد که متخصص زنان امکان دسترسی به نواحی واژینال و دهانه رحم را داشته باشد.

پزشک توسط اسپکلم دهانه دستگاه تناسلی را باز می کند. این دستگاه دیواره های واژن را باز نگه داشته و دسترسی به دهانه رحم را راحت میکند. روش های دیگری نیز برای برداشت نمونه ها وجود دارد:

  • توسط ابزاری به نام اسپاتول
  • توسط کاردک و برس
  • توسط دستگاهی به نام سیتوبراش

سپس پزشک توسط اسپاچولا نمونه کوچکی از سلول را از رحم و گردن رحم بر می دارد. نمونه ها برای بررسی به آزمایشگاه ارسال می شود، و زیر میکروسکوب مشاهده خواهد شد. بلافاصله بعد از آزمایش خونریزی کم واژن و احساس درد کاملا طبیعی است، ولی اگر یک روز بعد از

تست پاپ اسمیر برای چه کسانی توصیه می شود؟

دختران جوان ۲۱ الی ۳۰ ساله باید در این فاصله زمانی نسبت به انجام تست پاپ اسمیر اقدام کنند. تست پاپ اسمیر برای زنان قبل از بارداری نیز توصیه می شود. و هم چنین برای کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی به دلیل شیمی درمانی یا پیوند عضو دارند و کسانی که HIV  مثبت دارند نیز توصیه خواهد شد.

دکتر ریحانه صباحی

متخصص زنان، زایمان و نازایی در اصفهان​
– نازایی و تشخیص و درمان
– بیماری های زنان و مراقبت از بانوان در سنین باروری و همچنین یائسگی
– مراقبت از دختران نوجوان و مشاوره در زمینه بلوغ و مسائل مرتبط با آن
– اقدامات تشخیصی از قبیل پاپ اسمیر، سونوگرافی ، اندومتریال بیوپسی، کوتریزاسیون وکرایو، IUI، آمنیوسنتر و انواع جراحی های زنان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *