برای برخی از بانوان باردار هماتوم بارداری یا همان هماتوم جفت به وجود میآید که خانم ها را نگران میسازد. شما تا چقدر با این عارضه آشنایی دارید؟ هماتوم بارداری باعث از بین رفتن جنین میشود؟ آیا هماتوم جفت باعث اتمام بارداری ختم میشود؟ در این مقاله اطلاعات کاملی را در اختیار شما عزیزان قرار میدهیم.
هماتوم بارداری چیست؟
در ابتدا باید بدانید که این عارضه با اصطلاحات هماتوم جفت، هماتوم ساب کوریونیک نیز شناخته میشود. هماتوم در بارداری در واقع یک عارضه بوده که بارداری خانم را تا حدودی تحت تاثیر قرار میدهد و ممکن است که روال بارداری با وجود این مشکل تغییر یابد. به طور کلی واژه هماتوم به معنی خون و ورم میباشد و با وجود هماتوم بارداری، خون به جای اینکه در رگ در جریان باشد، در یک بافت تجمع مییابد.
در دوران بارداری هماتوم بین غشای احاطه کننده جنین و دیواره رحم به وجود میآید. این خونریزی معمولا در پشت جفت رخ داده و معمولا ۳ درصد از بارداری ها را در بر میگیرد. امروزه این مشکل تا حدودی بیشتر به چشم میخورد که در این حالت باید فورا به بهترین متخصص پریناتولوژی مراجعه نمایید تا سایزر بررسی ها و معاینات لازم را انجام دهد. بسیاری از خانم های باردار که در سه ماهه اول، خونریزی هایی مشاهده میکنند، دچار هماتوم شده اند و بعد از معاینات بعدی، متوجه آن خواهند شد.
علائم هماتوم بارداری
هماتوم بارداری دارای علائم بوده و خانم باردار متوجه یک مشکل خواهد شد. در ادامه به برخی از نشانه های شایع آن اشاره خواهیم داشت:
- سرگیجه
- لکه بینی
- خونریزی
- درد و گرفتگی در لگن
البته ناگفته نماند که گاهی خونریزی ناشی از هماتوم همراه با لخته وجود خواهد داشت اما گاهی نیز هیچ خونریزی را خانم باردار در این حالت تجربه نمیکند.
در برخی مواقع خانم باردار هیچگونه علامتی را مشاهده نمیکند و در هنگام سونوگرافی بارداری متوجه این وضعیت نامناسب میشود.
علل ایجاد هماتوم بارداری
هماتوم معمولا به دلیل جدا شدن تخمک بارور شده از دیواره رحم در زمان لانه گزینی به وجود میآید که اغلب با خونریزی همراه با لخته و یا لکه بینی همراه است. اما باید این نکته را بدانید که موارد بسیاری بر بروز این مورد تاثیر خواهند گذاشت:
- بدشکلی رحم
- پره اکلامپسی
- سابقه سقط مکرر
- عفونت های لگنی
- ناهنجاری های رحم
- مشکلات انعقاد خون
- بلند کردن اجسام سنگین
- زخم و مشکل ناشی از کورتاژ
- وارد شدن ضربه شدید به شکم مادر
- مصرف مواد مخدر توسط مادر که گشادی رگ های خونی را به همراه دارد.
چه عواملی خطر ایجاد هماتوم را افزایش میدهد؟
طبق مطالعات اخیر، نتایج اینگونه بدست آمده است که بارداری هایی که با لقاح مصنوعی انجام شده و یا با انتقال جنین فریز رخ داده، بیشتر در معرض هماتوم بارداری میباشد. همچنین خانم هایی که در سنین بالای ۳۵ سال باردار هستند، بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند.
چه زمانی باید برای هماتوم به پزشک مراجعه کنیم؟
- زمانی که درد و گرفتگی ناگهانی در ناحیه شکم خود احساس کردید.
- خانم های بارداری که احساس از حال رفتن و سبک شدن سر دارند.
- اگر دارای مواردی چون خارض، ترشح، درد و سوزش در ناحیه واژن هستید.
- اگر یک زمان احساس کردید که یک بافت را به هر اندازه از واژن خود دفع کردید، باید حتما آن را نگه دارید و فورا به پزشکتان مراجعه و نشان دهید.
هماتوم بارداری چگونه تشخیص داده میشود؟
مشکل هماتوم بارداری معمولا در ابتدا نیاز به آزمایش خون دوران بارداری و معاینات فیزیکی برای تشخیص بهتر دارد. سونوگرافی یکی از تکنیک هایی است که هماتوم جفت را به راحتی نشان میدهد و میتواند تایید کند که جنین همچنان سالم است و یا خیر. طی سونوگرافی، پزشک میتواند اندازه هماتوم را مورد بررسی قرار دهد و تاثیر آن بر روند بارداری را متوجه شود.
حال باید ذکر کنیم که گاهی سونوگرافی به طور اشتباه، هماتوم بارداری نشان داده و گاهی حتی فیبروم رحم را با هماتوم اشتباه گرفته که در این صورت فقط با سونوگرافی داپلر تشخیص راحت انجام میگیرد.
لازم است بدانید که برای خانم های باردار از هیچ یک از روش های سی تی اسکن، ام ار ای و روش های دارای پرتو های مضر استفاده نمیکنند.
عوارض ناشی از هماتوم بارداری
- زایمان زودرس
- وزن کم نوزاد
- سقط جنین
عوارض هماتوم بارداری برای مادر
معمولا هماتوم بارداری برای مادر خطر چندانی ندارد و بیشتر روی روند بارداری و جنین تاثیرگذار است. البته ناگفته نماند که هماتوم بارداری میتواند مواردی چون فشار خون بارداری را افزایش دهد و شخص را ناچار به زایمان سزارین کند.
نکته: اگر ساکن شهر اصفهان هستید و به چنین مشکلاتی دچار هستید، برای معاینات بیشتر و در صورت نیاز به زایمان سزارین در اصفهان ناشی از هماتوم موجود داشتید، به دکتر ریحانه صباحی مراجعه نمایید. ایشان جزو بهترین متخصص زنان در اصفهان بوده که با صبوری و آرامش به حل مشکلات خانم های باردار پرداخته و چالش های این چنینی را با شیوه های مناسب و نوین مورد پیگیری و درمان قرار میدهند.
درمان هماتوم بارداری چگونه است؟
بسیاری از خانم هایی که در دوران بارداری دچار به هماتوم هستند، در یک دوره از حاملگی بعد از بررسی متوجه میشوند که وضعیت هماتوم به طور ثابت مانده و تغییری نکرده است. در این صورت شخص باید تحت نظارت ویژه متخصص پریناتولوژی باشد و بارداری خود را ادامه دهد. در صورتی که خونریزی داشته باشید و این میزان شدید باشد، احتمالا لازم است که در بیمارستان بستری شوید.
هنگام هماتوم این مورد بسیار مهم است که خانم باردار همواره تحت نظر و مراقبت متخصص زنان باشد. در صورتی که پزشک شما حس کند که احتمال سقط جنین وجود دارد، در صورت صلاحدید، استروژن و پروژسترون جهت کاهش یا قطع خونریزی برای فرد استفاده میکند.
همانطور که میدانید، ارگاسم سبب انقباضات دیواره رحم شده و ممکن است که خونریزی ناشی از هماتوم را افزایش دهد. گاهی به جهت اینکه این نوع مشکلات ایجاد نشود، دکتر زنان رابطه جنسی را در دوران بارداری شما ممنوع خواهد کرد.
در صورتی که هماتوم بارداری شدید باشد و احتمال سقط یا زایمان زودرس را افزایش دهد، پزشک شما احتمالا استراحت مطلق را توصیه میکند که شما موظف هستید حتما به آن عمل کنید.