دکتر ریحانه صباحی / انواع زایمان / علائم هشدار دهنده زایمان زودرس و راه های جلوگیری از آن
۵ دقیقه
نوزاد نارس

علائم هشدار دهنده زایمان زودرس و راه های جلوگیری از آن

آنچه می خوانید...

همه خانم های باردار می‌دانند که در مدت زمان ۳۷ هفته بارداری نوزادشان رسیده است و نوزاد نباید قبل از این مدت زمان به دنیای بیاید. زمانی که کودک قبل از ۳۷ هفته متولد شود یعنی فرد دچار زایمان زودرس شده است. باید این مورد را ذکر کرد که کودکان ۳۷ هفته نوزادانی نارس هستند اما با گذشت ۳۲ هفته از بارداری، کودک شانس زنده ماندن و تکامل و رشد را خواهد داشت اما اگر زودتر از ۳۲ هفته متولد شود، شانس زندهماندن آن کم است. خانم ها اغلب در طول دوران بارداری دارای این نگرانی ها هستند. در این مقاله اطلاعات جامعی در رابطه با زایمان زودرس برای شما گردآوری کرده ایم و همچنین راه های جلوگیری از این مورد را تا حد ممکن برای شما توضیح داده ایم.

مشکلات نوزاد نارس

در گذشته مشکلات نوزادان نارس و تولد آن ها بسیار به چشم می‌خورد اما با پیشرفت علم و دانش تمامی این موارد بسیار کاهش داشته و آمار متولد شدن این نوزادان به شدت کم شده است. حال نوزادان نارس باید تحت مراقبت های شدید قرار بگیرند که میزان بقا و زنده ماندن آن ها بهبود پیدا کند. اغلب نوزادانی که نارس هستند در مدت زمان بین ۳۴ هفته بارداری الی ۳۶ هفته بارداری متولد می‌شوند.

نوزادان نارس

این نوزادان معمولا بیشتر تحت مشکلات بوده و لازم است بدانید که هر چه نوزاد نارس تر باشد، اندام های وی لاغرتر خواهد بود. ریه نوزاد باید تکامل یابد تا امر تنفس به راحتی انجام شود اما اگر نوزاد بسیار زودتر از موعد به دنیا آید، قدرت زیادی در ناحیه ریه نخواهد داشت و حتی به مرور ممکن است در تغذیه نیز دچار مشکلاتی شود.

چرا زایمان زودرس اتفاق می‌افتد؟

زایمان های زودرس اغلب بدون پارگی کیسه آب ایجاد می‌شوند و در بین بارداری های چندقلویی و بارداری های پرخطر این اتفاق رایج است. در ادامه به برخی از علل زایمان زودرس اشاره خواهیم داشت:

  • بارداری با ivf
  • ورود ضربه به شکم
  • پره اکلامپسی مادر
  • استفاده از سیگار و دخانیات
  • مدت زمان کوتاه بین دو بارداری
  • کشش بیش از حد رحم: خانم هایی که دارای بارداری دو یا چند قلویی هستند بیشتر در معرض کشیدگی رحم قرار دارند و به همرن دلیل زایمان زودرس بیشتر برایشان اتفاق می‌افتد.
  • طول گردن کوتاه رحم و ضعف سرویکس: این مشکل معمولا در اواسط بارداری مشخص خواهد شد. برای پیگیری های لازم به بهترین متخصص زنان در شهر خود مراجعه کنید.

انواع زایمان زودرس

زایمان زودرس در دو دسته تقسیم می‌شود.

  1. زایمان زودرس بی اختیار: این نوع زایمان اغلب با دلیل تقریبا نامشخص و دقیقی زودتر از هفته ۳۷ بارداری رخ می‌دهد.
  2. زایمان زودرس با تجویز پزشک: گاهی ممکن است به دلیل برخی مشکلات نظیر مسمومیت بارداری و یا عفونت و یا مواردی چون پره اکلامپسی و …. دکتر زنان دستور زایمان زودرس دهد.

علائم زایمان زودرس چیست؟

زایمان زودرس از مواردی است که تقریبا برای تمامی خانم های باردار دارای علائم می‌باشد اما این علائم در همه افراد یکسان نیست. یعنی ممکن است که در برخی افراد بعضی از این علائم ذکر شده نمایان نشود اما با وجود برخی از آن ها نیز حتما باید به دکتر زنان خود مراجعه کنید و این موارد و مشکلات را جدی بگیرید. برخی از علائم زایمان زودرس عبارتند از:

  • درد های شکمی
  • انقباضات نامنظم
  • داشتن لکه بینی
  • خونریزی های خفیف و یا شدید

افرادی که دارای این علائم هستند باید توجه داشته باشند که تا زمانی که پزشک اجاره نداد از برقراری رابطه جنسی خودداری کنند.

چگونه از زایمان زودرس پیشگیری کنیم؟

همانطور که ذکر شد بسیاری از بانوان از ابتدای بارداری نگران بروز همچین مشکلاتی هستند اما باید بدانید که استرس و اضطراب برای مادر اصلا خوب نیست و ممکن است جنین را با مشکلاتی مواجه کند. حال مسئله مهم این است که آیا می‌توان از زایمان زودرس پیشگیری کرد؟ در واقع هیچ موارد قطعی برای جلوگیری از این امر وجود ندارد اما در ادامه برخی نکاتی که تا حدودی از زایمان زودرس پیشگیری خواهد کرد را ذکر می‌کنیم:

  • در دوران بارداری همواره با پزشک خود در ارتباط باشید.
  • روند رشد جنین و احساس های درونی خود را به پزشک زنان خود اطلاع دهید.
  • به تغذیه و رژیم غذایی خود اهمیت بسیار دهید و مصرف غذاهای سالم را فراموش نکنید.
  • از مصرف دارو های خودسرانه بپرهیزید و هیچ دارویی را بدون مشورت پزشک استفاده نکنید.
  • اگر از موارد دخانیاتی اعم از سیگار و قلیان و … استفاده می‌کنید، آن ها را به طور کل کنار بگذارید.

آیا نوزاد حاصل از زایمان زودرس زنده می‌ماند؟

در ابتدای مقاله هم ذکر شد که اگر نوزاد زودتر از یک مدت زمانی متولد شود، امکان زنده ماندن آن بسیار ناچیز و حتی صفر است. نوزادانی که قبل از هفته ۲۲ بارداری متولد شوند احتمالا ادامه حیات برای آن ها ممکن نیست و نوزادانی که از هفته ۳۴ به بعد متولد شوند، احتمال زنده ماندن و رشد آن ها بسیار زیاد است و فقط باید در این زمان به مراقبت های نوزادان نارس توجه ویژه شود. قابل ذکر است که تمامی زایمان های زودرس از نوع سزارین می‌باشد.

بهترین شرایط برای مراقبت از نوزاد نارس چیست؟

یکی از مهمترین موارد برای همه نوزادان و حتی نوزادان نارس بسیار مهم است، تغذیه با شیر مادر می‌باشد. تغذیه با شیر مادر سبب شده تا در برابر بسیار یاز عفونت ها مقاومت ایجاد شود و نوزاد از نظر تکامل بهبود یابد. برای مراقبت از نوزاد نارس حتما با بهترین متخصص زنان مشورت نمایید.

دکتر ریحانه صباحی

متخصص زنان، زایمان و نازایی در اصفهان​
– نازایی و تشخیص و درمان
– بیماری های زنان و مراقبت از بانوان در سنین باروری و همچنین یائسگی
– مراقبت از دختران نوجوان و مشاوره در زمینه بلوغ و مسائل مرتبط با آن
– اقدامات تشخیصی از قبیل پاپ اسمیر، سونوگرافی ، اندومتریال بیوپسی، کوتریزاسیون وکرایو، IUI، آمنیوسنتر و انواع جراحی های زنان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *