زایمان سزارین به زایمان نوزاد از طریق ایجاد برشی در شکم مادر گفته می شود. متخصصین زنان و زایمان معمولا زمانی آن را انجام میدهند که معتقدند استفاده از آن برای مادر، نوزاد و یا هردوی آنها ایمن تر است. بسیاری از زنان باردار و یا افرادی که قصد مادر شدن دارند، در مورد انجام زایمان به صورت سزارین دچار دغدغه و سوالات متعدد هستند. با توضیحات جامعی که در این مقاله به زبان ساده ارائه شده است، میتوانید درباره فرآیند زایمان سزارین، نحوه انجام آن، موارد ضرورت، عوارض و سایر نکات مربوط به آن، آگاهی کافی را کسب نموده تا بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.
اتاق عمل سزارین
زایمان سزارین چیست؟
زایمان سزارین یکی از روش های رایج برای تولد نوزادان است که مزایا و معایب مخصوص خود را دارد. این روش همانطور که از نامش پیداست، به صورت طبیعی نبوده و نوزاد با کمک جراح متخصص زنان متولد خواهد شد یعنی اینگونه نیست که نوزاد خود به خود در زمان معینی به دنیا بیاید. این تعریف ساده برای افرادی بود که هیچ تصور و اطلاعاتی از این نوع زایمان ندارند.
سزارین، متداول ترین روش برای به دنیا آوردن نوزاد است که با استفاده از روش های بیهوشی انجام میشود و بعد از خروج نوزاد، جای برش های زده شده با بخیه بسته خواهد شد. توصیه ما به مادران این است که حتی اگر قصد انجام زایمان طبیعی را دارید، اطلاعات خود را در زمینه زایمان سزارین نیز افزایش دهید. زیرا گاهی حین زایمان طبیعی لازم و ضروری میشود که نوزاد سریعا با استفاده از تکنیک زایمان سزارین از شکم مادر خارج شود.
علت انجام زایمان سزارین
دلایل استفاده از زایمان سزارین برای خانم ها متعدد و متفاوت بوده و گاهی حتی مادر مواردی را در دوران بارداری پشت سر میگذارد که شرایط انجام زایمان طبیعی برای وی سخت یا غیر ممکن میشود. گاهی حتی طی دوران بارداری، روند زایمان طبیعی برای فرد برنامه ریزی میشود اما در هفته های آخر بارداری، شرایطی به وجود میآید که نوع زایمان تغییر خواهد کرد. مهمترین دلیل برای زایمان سزارین، در خطر بودن جان و سلامت نوزاد است. در ادامه به مهمترین دلایل برای انجام زایمان سزارین اشاره خواهیم داشت:
- دیابت مادر
- آنوریسم مغزی
- هیسترکتومی
- جلو بودن جفت
- سابقه میومکتومی
- اختلالات بند ناف
- جراحی ترمیم لگن و دفرمیتگی
- اگر دهانه رحم به طور عادی باز نشود.
- خونریزی های شدید با پره اکلامپسی
- سلامتی کودک در خطر معرض باشد.
- روند زایمان طبیعی کندی یا به سختی پیش برود.
- ضربان قلب کودک بسیاری سریع یا کند باشد.
- مسمومیت بارداری
- مشکلات قلبی مادر
- سرطان فعال سرویکس
- وجود تبخال تناسلی مادر
- بارداری های چند قلویی
- کمبود اکسیژن برای نوزاد
- خارج شدن نوزاد به عرض
- جدا شدن زودرس جفت
- ناهنجاری های مادرزادی
- سر کودک به سمت پایین نباشد.
- زایمان به طور طبیعی پیش نرود.
- اختلال در تعداد پلاکت های خون
عوارض زایمان سزارین
در مورد عوارض و خطرات زایمان سزارین صحبت های زیادی میشود. اما واقعیت این است که گاهی اوقات ایمن ترین روش به دنیا آوردن فرزند، سزارین است. به همین دلیل اگر قصد سزارین دارید، حتما با جراح متخصص زایمان مشورت کنید. زیرا فقط پزشک شما میتواند با در نظر گرفتن شرایط بدنی شما، مناسب ترین و کم عارضه ترین را تعیین کند.
به طور کلی، برخی از عوارض احتمالی سزارین ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- واکنش به داروهای مورد استفاده در حین جراحی
- خون ریزی
- جدا شدن غیر طبیعی جفت به خصوص در زنانی که سزارین قبلی داشته اند
- آسیب به مثانه یا روده
- عفونت در رحم
- عفونت زخم
- مشکل در ادرار کردن یا عفونت دستگاه ادراری
- تاخیر در بازگشت عملکرد روده
- لخته شدن خون
پس از سزارین، ممکن است فرد در بارداری آینده نتواند زایمان طبیعی داشته باشد. این بستگی به نوع برش استفاده شده دارد.
لازم به ذکر است که موارد ذکر شده عمدتا عوارض بسیار نادری هستند که ممکن است رخ دهد. در صورتی که زایمان سزارین شما به دست جراح باتجربه و حاذق انجام شود، میزان خطر و بروز عوارض جانبی به حداقل و کمترین میزان ممکن خواهد رسید.
زایمان سزارین اورژانسی چیست؟
طبق آمارها از هر ۵ سزارین، ۲ زایمان بدون برنامه ریزی رخ میدهد که زایمان اورژانسی نامیده میشوند. گاهی بسیاری از خانم ها تا نزدیک به انتهای دوران بارداری، شرایط خوبی را سپری میکنند و هیچگونه خطری سلامت خودشان یا فرزندشان را تهدید نمیکند اما بنا به دلایلی مانند پاره شدن زودرس کیسه آب نیاز میشود که زایمان اورژانسی انجام شود. گاهی زایمان طبیعی موجب به خطر انداختن جان جنین به دلایل وضعیت نامناسب قرارگیری کودک، میزان باز شدن دهانه رحم و … شود. تصمیم گیری برای انجام زایمان اورژانسی به سرعت انجام میشود. اگر به هر دلیلی سلامت مادر یا جنین در خطر باشد، زایمان سزارین ایمن ترین روش برای تولد نوزاد میباشد. معمولا برای انجام زایمان اورژانسی فرصتی وجود ندارد تا متخصص زنان و اطرافیان درجه یک بتوانند تمامی جوانب را بررسی کنند و این کار باید در سریع ترین زمان انجام شود.
اقدامات لازم و آمادگی برای سزارین
زمانی که نوع زایمان برای تولد نوزاد تعیین میگردد، دستورالعمل های لازم را برای مادران ارائه میدهند. شما با دانستن این نکات، قطعا زایمان راحت تری را برای خود رقم خواهید زد.
- اگر به هرگونه داروی بیهوشی آلرژی دارید، حتما به دکتر خود اطلاع دهید.
- ۲۴ ساعت قبل از زایمان سزارین، موهای زائد ناحیه تناسلی و دور ناف خود را بتراشید.
- به وضعیت جنین دقت کنید و هر علائم مشکوکی را فورا به دکتر زنان خود اطلاع دهید.
- با متخصص زنان خود در رابطه با بیمارستان منتخب ایشان صحبت کنید و اطلاعاتی در این باره کسب کنید تا از نگرانی های شما در روز زایمان کاسته شود.
- بیماری های زمینه ای نظیر فشار خون، دیابت و …. را به دکتر خود یادآوری کنید و تمامی آن ها را در سطح کنترل شده نگه دارید.
بلافاصله بعد از زایمان سزارین
بعد از اینکه سزارین پایان یافت، فرد را به اتاق ریکاوری منتقل میکنند. همین ابتدا ذکر شود، افادی که با بی حسی سزارین انجام میدهند، میتوانند بلافاصله بعد از بدنیا آمدن نوزاد، فرزند خود را در آغوش بگیرند. زمانی که مادر زایمان سزارین انجام میدهد، بعد از به هوش آمدن از نظر وضعیت فشار خون، ضربان نبض، وضعیت بخیه های شکم مورد بررسی قرار میگیرند. بعد از ریکاوری میتوانند، فرزند خود را در آغوش گرفته و با اجازه متخصص زنان و زایمان خود، شیردهی انجام دهند.
مراقبت های بعد از جراحی سزارین
- بعد از زایمان، گاها برای برخی افراد ضروری است که به مدت ۳ روز در بیمارستان بمانند تا وضعیت سلامت آن ها تحت نظر باشد.
- حدود یک ساعت بعد از استراحت مادر، وی باید به طور آهسته در اتاق خود راه برود تا از ایجاد لخته های خون جلوگیری شود.
- فردی که سزارین انجام داده است، باید به رژیم غذایی خود توجه کند که به یبوست دچار نشود تا فشاری به بخیه های شکم وارد نشود.
- معمولا توصیه میشود که خانم ها حدود سه هفته بعد از زایمان به استراحت نسبی بپردازند.
- حداقل تا پنج ماه بعد از زایمان سزارین، ازبرقراری رابطه جنسی بپرهیزید.
- از بلند کردن اجسام سنگین تا دو ماه بپرهیزید.
- داروهای آنتی بیوتیک و سایر موارد تجویزی توسط پزشک را جدی بگیرید و تا پایان دوره مصرف نمایید.
- برای فعالیت صحیح دستگاه گوارش و اجابت درست از غذاهای فیبردار استفاده کنید.
جهت آگاهی بیشتر>>> شرایط رابطه جنسی بعد از زایمان
مراقبت از زخم برش سزارین در منزل
به طور معمول بهبود زخم های ناشی از زایمان سزارین حدود یک ماه و در برخی خانم هابیش از یک ماه نیز به طول میانجامد. بهترین متخصص زنان در اصفهان وجود عوارضی مانند درد خفیف و خارش در ناحیه برش هایی که بخیه زده شده اند نیز طبیعی میباشد و جای نگرانی وجود ندارد. باید توجه کنید که از انجام فعالیت های سنگین به شدت بپرهیزید تا روند بهبودی سریع تر اتفاق افتد و مشکلی برای بخیه ها به وجود نیاید.
بهترین دکتر متخصص برای زایمان سزارین (در اصفهان)
در صورتی که در شهر اصفهان سکونت دارید و به دنبال یافتن دکتر خوب برای زایمان سزارین در اصفهان هستید، میتوانید جهت آشنایی، از نظرات و تجربیات دیگران نیز استفاده کنید. همچنین، دکتر ریحانه صباحی جراح متخصص زنان و زایمان با دارا بودن سالها تجربه درخشان در این حوزه و انجام زایمان های سزارین بیشمار و رضایت بالای مراجعین، به عنوان بهترین جراح برای زایمان سزارین در اصفهان معرفی میگردند. جهت معاینه و دریافت مشاوره میتوانید از طریق شماره های درج شده در وبسایت با مطب تماس بگیرید.