حتما شما هم تا به حال شخصی در اطرافیان خود داشته اید که از خونریزی های شدید قاعدگی اظهار شکایت دارد و حتی شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد. اکثر بانوان از کنار این مسئله به سادگی میگذرند و تصور دارند که این مورد کاملا عادی میباشد و نیاز به پیگیری خاصی ندارد. خونریزی های شدید در دوران پریودی یکی از شایع ترین مشکلاتی است که خانم ها را درگیر کرده و با چرخه طبیعی هیچ شباهتی ندارد. در ادامه مقاله با ما همراه شوید تا با تفاوت خونریزی های طبیعی پریودی و غیرطبیعی آن آشنا شوید و بهترین راه تسکین را پیش بگیرید.
خونریزی های شدید قاعدگی
قاعدگی یکی از مسائل طبیعی در زندگی بانوان بوده که به طور معمول افراد در طول این دوران، حدود ۳۰ الی ۴۰ میلی لیتر خون از دست میدهند. حال بسیاری از خانم ها به قاعدگی های غیرطبیعی دچار میشوند که ممکن است تا حدود ۸۰ میلی لیتر نیز خون از دست بدهند که این میزان سبب پیدایش عوارضی دیگر برای این افراد شود. اغلب بانوان در حال دست و پنجه نرم کردن با خونریزی های پریودی هستند و با مشاهده کوچکترین مورد غیرمعمول دچار نگرانی های شدیدی خواهند شد. توصیه برای تمامی خانم ها این است که باید حتما با مشاهده کوچک ترین علائم غیرطبیعی حتما بدون اتلاف وقت به بهترین متخصص زنان در شهر خود مراجعه نمایند تا معاینات و بررسی های لازم صورت گیرد.
عوامل موثر در خونریزی های شدید قاعدگی
خونریزی های قاعدگی بنا به دلایل متعددی امکان افزایش شدت دارند که به برخی از آن ها اشاره خواهیم داشت.
گاهی بعضی خانم ها از ابزار های درون رحمی مانند آی یو دی استفاده میکنند که ممکن است خونریزی های قاعدگی را به مدت چند ماه افزایش دهد. به مرور زمان مجددا خونریزی ها به حالت اولیه باز میگردند اما شما با مشاهده این مشکل حتما به دکتر زنان مراجعه کنید.
برخی داروهای هورمونی یا کورتونی سبب افزایش خونریزی و لخته های خون در دوران قاعدگی میشوند که باید حتما این موضوع را با دکتر زنان خود در میان بگذارید.
ناگفته نماند که گاهی بانوان دچار بارداری های خارج رحمی میشوند که یکی از علائم این بارداری، خونریزی و لخته های شدید میباشد که در برخی مواقع شخص آن را با خونریزی های دوران قاعدگی اشتباه میگیرند. این نوع بارداری ها عوارض بسیار جدی و خطرناکی برای مادر به همراه دارد بنابراین توصیه میشود با مشاهده هرگونه خونریزی های مشکوک حتما سریعا به دکتر زنان خوب مراجعه نمایید. همچنین سقط جنین یکی از دیگر مشکلاتی است که خونریزی های بعد آن، گاها با خونریزی پریودی اشتباه گرفته میشود.
پریودی با خونریزی شدید در روز اول
در موارد بسیاری مشاهده میشود که خانم ها به خونریزی های شدید فقط در روز اول عادت ماهانه دچار هستند که این قضیه خود دلایل متعددی دارد.
مصرف داروهای جلوگیری بارداری: معمولا خانم هایی که از داروهای جلوگیری استفاده میکنند، تغییرات بسیار شدیدی را در دوران عادت ماهانه خود مشاهده میکنند که خونریزی شدید روز اول پریودی یکی از این موارد میباشد.
تغییرات دارویی: تغییرات هورمونی در پس تغییرات دارویی، اختلالاتی در چرخه قاعدگی ایجاد میکند که در روز ابتدایی عادت ماهانه به طور مشهودی نمایان میشود.
پولیپ های رحمی: وجود هرگونه پولیپ رحمی اعم از کوچک یا بزرگ موجب شده تا عادت ماهیانه بسیار سنگین و سخت تر با خونریزی های شدیدتر برای فرد سپری شود.
نشانه های خونریزی شدید قاعدگی
در این قسمت به نشانه هایی در رابطه با خونریزی شدید پریودی اشاره میکنیم تا منظور از این مشکل را واضح متوجه شوید.
- گاهی خونریزی فرد انقدر شدت دارد که با گذشت هر یک ساعت، از پد بهداشتی عبور کرده و منجر به آلوده شدن لباس زیر میشود.
- گاهی اندازه خونریزی ها به قدریاست که فرد ناچار به استفاده از دو نوار بهداشتی میشود.
- در برخی مواقع خونریزی های دوران قاعدگی به قدری است که فرد میان خواب باید برای تعویض پد بهداشتی اقدام نماید.
- خونریزی های شدید پریودی ممکن است تا بیش از هفت روز فرد را درگیر کنند.
- افرادی که خونریزی های بیش از اندازه در دوران قاعدگی را تجربه میکنند، معمولا به درد های پیوسته شکمی دچار هستند.
درمان خونریزی های شدید قاعدگی
برای بهبود خونریزی های شدید دوران قاعدگی ابتدا نیاز است تا عامل به وجود آورنده آن نیز به درستی تشخیص داده شود. ابتدا مراجعه کننده از نظر سلامت عمومی مورد بررسی قرار گرفته و سپس فرآیند های درمانی برای وی بکار گرفته میشود. اگر شخصی از خانواده شما به این مشکل دچار است، حتما به دکتر زنان خود اطلاع دهید. گاهی مواقه با یک بار انجام برخی از روش های درمانی، فرد بهبود یافته اما در برخی مواقع دیگر نیاز است تا فرد چندین مرتبه تکنیک درمانی را تکرار کند. در ادامه به برخی از درمان های رایج اشاره خواهیم داشت:
دارو درمانی برای خونریزی شدید پریودی
قطعا دارو درمانی یکی از روش های بسیار موثر در درمان خونریزی های شدید دوره عادت ماهانه است که بعد از بررسی تمام جوانب، برای فرد تجویز میشود. حتی گاهی داروهای ساده نظیر قرص آهن، ایبوپروفن، فولیک اسید و … نیز در رونددرمانی موثر واقع میشوند.
استفاده از IUC
گاهی برای اینکه نظم خاصی در چرخه قاعدگی ایجاد نمایند، ازابزارIUD که درواقع ابزاری برای ترشح دارو به درون رحم است، استفاده میکنند.
هورمون درمانی
برای کاهش دادن میزان خونریزی و لخته های خون در دوره قاعدگی از هورمون های استروژن و پروژسترون استفاده میکنند که بسیار هم موثر میباشند.
روش های جراحی
در مواردی که بهترین دکتر زنان در اصفهان تشخیص دهد که روش های دارویی برای کاهش خونریزی های قاعدگی شخص موثر واقع نمیشود، از روش های جراحی برای بهبود بهره میبرد. به چندین مورد تکنیک های جراحی اشاره میکنیم:
تراشیدن بافت D&C
با استفاده از این روش لایه فوقانی داخلی رحم را تراشیده تا خونریزی های فرد در دوران پریودی کاهش یابد.
هیستروسکوپی
در جراحی هیستروسکوپی، با ابزار مخصوص پولیپ و فیبروم های رحمی را حذف و یا به رفع ناهنجاری های درون رحمی میپردازند که در نهایت منجر به کاهش خونریزی های قاعدگی میشود و یا خونریزی های شدید پیوسته را بهبود میبخشد.
ابلیشن آندومتر و رزکسیون
روش های جراحی نامبرده در کاهش خونریزی های این عارضه تاثیر فراوانی دارد. با استفاده از این جراحی ها لایه های داخلی رحم را حذف میکنند. گاهی این جراحی سبب شده تا فرد دیگر به طور قطع عادت ماهانه نشود و این چرخه برای همیشه متوقف شود. در سایر موارد فرد به حالت یک چرخه طبیعی عادت ماهانه خود را سپری میکند.
آیا عمل لابیاپلاستی بر خونریزی های قاعدگی تاثیر دارد؟
خیر این نوع عمل زیبایی واژن هیچ ارتباطی با نواحی داخل واژن ندارد و تاثیری بر کاهش یا افزایش خونریزی ها نخواهد گذاشت. دختران مجرد و خانم های متاهل میتوانند بدون هیچ دغدغه ای از جراحی لابیاپلاستی استفاده کنند.
چه زمانی باید به دکتر زنان مراجعه کرد؟
خانم ها اغلب طوری با مشکل خونریزی های شدید قاعدگی برخورد میکنند که انگار این امری عادی و طبیعی در زندگی آن ها میباشد زیرا بسیاری از آن ها نمیدانند که این حالات غیر معمول بوده و تصور دارند که فرم بدنی و هورمونی آن ها اینگونه ایجاب میکند. حتما به این نکته توجه داشته باشید که در صورت عدم درمان این مشکل، عوارض جانبی شدیدی برای فرد ایجاد میشود. خانم هایی که در شهر اصفهان هستند میتوانند برای رفع و بهبود خونریزی های شدید قاعدگی، از مشاوره های درمانی دکتر ریحانه صباحی استفاده نمایند.