دکتر ریحانه صباحی / بیماری های زنان / همه چیز در رابطه با خطرات کیست بارتولن
۵ دقیقه
کیست بارتولن

همه چیز در رابطه با خطرات کیست بارتولن

آنچه می خوانید...

شاید کمتر برایتان پیش آمده باشد که نام کیست بارتولن به گوشتان خورده باشد. کیست باتولن در دسته بیماری هایی قرار دارد که خانم های متاهل و دختران جوان به آن دچار خواهند شد. در واقع این کیست هم همانند سایر عارضه های این چنینی نیاز به پیگیری و بررسی های بیشتر توسط متخصص زنان دارد. در این مقاله اطلاعات جامعی را در رابطه با درمان کیست بارتولن و همچنین ویدئو واقعی از درمان گردآوری کرده ایم.

آشنایی با غدد بارتولن

در ناحیه لابیاپلاستی به طور طبیعی غدد بارتولن در بخش های کناری واژن و همچنین زیر لابیاها وجود دارند. غدد بارتولن دارای ابعاد بسیار کوچکی است که ترشحات لزج مانندی را در زمان نزدیکی ایجاد می‌کنند. میزان ترشحات در زمان برقراری رابطه جنسی افزایش خواهد یافت که سبب می‌شود تا عمل دخول آنچنان که باید، دردناک نباشد.

ناگفته نماند که اندازه کیست های بارتولن در زمان رابطه جنسی نیز افزایش می‌یابد و به همین دلیل است که میزان ترشحات آن بیشتر می‌شود. ترشحات یا همان مایعاتی که از طریق غدد بارتولن به وجود می‌آید، از طریق لوله های بارتولن به سمت بیرون تخلیه می‌شوند. گاهی در مسیر این لوله ها، کیست هایی به وجود می‌آید که با افزایش این حالت کیستیک، انسداد مجاری بارتولن ایجاد خواهد شد.

کیست بارتولن چیست؟

کیست های بارتولن بعد از پیدایش و انسداد مجاری بارتولن، سبب عارضه هایی برای افراد خواهد شد. بسیاری از خانم ها به این نوع کیست ها بی توجه هستند اما باید بررسی های لازم در این زمینه حتما توسط دکتر زنان خوب انجام شود. در صورتی که کیست بارتولن پیشرفت و عود کند، اغلب بانوان با درد هایی در ناحیه واژن و زیر لابیاها مواجه می‌شوند. کیست بارتولن سبب شده تا علاوه بر درد در ناحیه لابیاماژور ها، عدم قرینگی نیز ایجاد شود.

علت کیست بارتولن

درواقع باید ذکر کرد که بروز کیست بارتولن به طورقطعی مشخص نشده است اما برخی موارد در پیدایش آن موقر هستند که در ادامه ذکر خواهیم کرد. در واقع یکی از علل به وجود آمدن این نوع کیست، عفونت های سکشوال است. این نوع عفونت ها از طریق روابط جنسی به افراد منتقل خواهد شد و تقریبا مانند عفونت گنوکوک عمل می‌کند. این نوع کیست ها اغلب با درد همراه بوده امابسیاری از خانم ها نیز هیچ دردی از این بابت احساس نکرده و به دلیل عدم قرینگی لابیاها متوجه کیست بارتولن خواهند شد. کیست یا آبسه بارتولن با ایجاد برجستگی در زیر لابیاها، راه رفتن را برای بانوان دچار چالش خواهد کرد. برخی از علل ابتلا به کیست بارتولن عبارتند از:

  • عفونت در ناحیه
  • التهاب و تورم لابیاها
  • فعالیت های جنسی زیاد

در واقع باید ذکر کرد که این موارد، انسداد مجاری بارتولن را فراهم کرده و در نهایت کیست بارتولن ایجاد خواهد شد.

علائم و نشانه های کیست بارتولن

به طور کلی علائم کیست بارتولن زمانی بروز می‌کند که این کیست ها با پیشرفت رو به رو شده باشند. کیست های کوچک بارتولن گاهی نشانه هایی را برای افراد به وجود می‌آورد اما کیست ها در این ابعاد گاهی نشانه ای از خود بروز نمی‌دهند.

  • توده هایی که با درد همراه هستند.
  • قرمزی و التهاب لابیاها یا بافت های کناری واژن
  • احساس درد و ناخوشی در حین رابطه جنسی
  • خارج شدن مایعات ترشح مانند از کیست بارتولن

آیا می‌توان از کیست بارتولن پیشگیری کرد؟

  • روش های موثر در پیشگیری از کیست بارتولن عبارتند از:
  • استفاده از وسایل مراقبتی بهداشتی حین برقراری رابطه جنسی
  • معاینات دقیق و دوره ای برای آگاهی از سلامت ناحیه تناسلی
  • رعایت بهداشت فردی و پیشگیری از ابتلا به عفونت واژن

درمان کیست بارتولن

خانم ها باید توجه داشته باشند که زمان تشخیص برجستگی های کیست بارتولن باید حتما به بهترین دکتر زنان برای بررسی های بیشتر مراجعه کنند. بهترین متخصص زنان در اصفهان در ارتباط با این موضوع می‌گوید: به طور کلی خانم هایی که کمتر از ۴۰ سال سن داشته باشند، نیاز به نگرانی شدیدی در این باره ندارند اما بهتر است، تحت معاینه دکتر زنان قرار بگیرند تا از عدم وجود مشکل اطمینان حاصل نمایند.

درمان کیست بارتولن

درمان های دارویی کیست بارتولن

دکتر زنان برای درمان دارویی از آنتی بیوتیک استفاده می‌کند. قبل از اینکه برای بهبود این نوع کیست ها از آنتی بیوتیک استفاده کنند، ابتدا سر آبسه را باز کرده و محتویات آن را با ابزار مخصوص خارج می‌کنند.

جراحی کیست بارتولن

در مواردی که کیست بارتولن نیاز به تخلیه داشته باشد، برش کوچکی در سطح آن ایجاد می‌شود و با استفاده از کانولا، ترشحات آن را خارج می‌کنند. در موارد پیشرفته تر، از دو روش جراحی می‌توان استفاده کرد.

یکی از راه های درمان با جراحی، این است که قسمتی از پوست که دچار انسداد شده است را باز کرده و کناره های آن را به اطراف می‌دوزند.

در مواردی که کیست بارتولن به شدت عود کرده باشد، باید کیست به طور کاامل برداشته شود. در صورتی که این کیست ها کرونیک شوند یا به اصطلاح برگردند، باید حتما با استفاده از بیوپسی، نمونه برداری انجام شود. جراحی درمانی این کیست ها حدود سی الی ۵۰ دقیقه به طول می‌انجامد. نکته مهم این است که بعد از جراحی، باید حتما موارد مراقبتی بهداشتی را رعایت فرمایید تا بوی نامطبوع ناحیه تناسلی و عفونت واژن ایجاد نشود.

سایر اقدامات کمکی درمانی برای کیست بارتولن

یکی از راه هایی که به درمان و بهبود کیست بارتولن کمک شایانی می‌کند، نشستن در آب گرم است. این کارباید در وان حمام انجام شود و برای این امر به استخر مراجعه نکنید.

دکتر ریحانه صباحی

متخصص زنان، زایمان و نازایی در اصفهان​
– نازایی و تشخیص و درمان
– بیماری های زنان و مراقبت از بانوان در سنین باروری و همچنین یائسگی
– مراقبت از دختران نوجوان و مشاوره در زمینه بلوغ و مسائل مرتبط با آن
– اقدامات تشخیصی از قبیل پاپ اسمیر، سونوگرافی ، اندومتریال بیوپسی، کوتریزاسیون وکرایو، IUI، آمنیوسنتر و انواع جراحی های زنان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *