آندومتریوما، کیستهای پر از مایع هستند که از بیماری اندومتریوز منشأ میگیرند. این کیستها بیشتر در تخمدانها دیده میشوند و حاوی مایعی به رنگ قهوهای تیره هستند؛ که به دلیل ظاهرشان، به آنها “کیستهای شکلاتی” هم گفته میشود. وجود آندومتریوما نشاندهنده مرحله پیشرفتهتر آندومتریوز است. این کیستها میتوانند منجر به درد مزمن لگنی و مشکلات ناباروری شوند و در بسیاری از موارد، برای درمان نیاز به جراحی دارند. در این مطلب به بررسی روشهای تشخیص و درمان اندومتریوما پرداخته ایم.
آندومتریوما یا کیست شکلاتی چیست؟
شما تا حدودی با آندومتریوز آشنایی دارید و میدانید که یکی از اختلالات شایعی است که ناباروری را برای خانم ها به وجود میآورد. همچنین میدانید که آندومتریوز در بافت های خارج رحم و بر روی تخمدان رشد میکند. اما اگر این بافت در داخل تخمدان رشد کند با عنوان آندومتریوما شناخته میشود. این کیست های غیر سرطانی به این دلیل کیست شکلاتنی نام دارند که دارای رنگ ظاهری قهوه ای هستند. کیست شکلاتی ممک ن است که یک یا هر دو تخمدان را تحت تاثیر قرار دهد.
چه کسانی به آندومتریوما مبتلا میشوند؟
هر خانمی که قاعدگی دارد ممکن است به آندومتریوز مبتلا شود؛ و فقط افرادی که اندومتریوز دارند، ممکن است آندومتریوما های تخمدانی را تجربه کنند. احتمال ابتلا به اندومتریوز بین سنین ۲۵ تا ۴۰ سال بیشتر است. انجمن آمریکایی طب تولیدمثل (ASRM) چهار مرحله مختلف برای اندومتریوز شناسایی کرده است. اینکه در کدام مرحله قرار دارید به میزان بافت اندومتریال در خارج از رحم، ویژگیهای آن و عمق نفوذش در اندامهای دیگر مثل تخمدان بستگی دارد. اگر آندومتریومای تخمدانی داشته باشید، در مرحله ۳ یا ۴ هستید.
- مرحله ۱: مقدار کمی بافت دارید که بیشتر در سطح اندام قرار گرفته است.
- مرحله ۲: مقدار بافت بیشتری نسبت به مرحله ۱ دارید و بخشی از آن در عمق اندام نفوذ کرده است.
- مرحله ۳: مقدار زیادی بافت دارید که به عمق اندام نفوذ کرده، از جمله اندومتریومای کوچک.
- مرحله ۴: مقدار زیادی بافت دارید که به عمق اندام نفوذ کرده و شامل اندومتریوماهای بزرگ است.
تاثیر کیست شکلاتی بر باروری
برخی افراد تصور دارند که این کیست به دلیل اینکه غیر سرطانی است، پس خطری برای فرد ندارد اما اینگونه نیست زیرا به مرور زمان، آندومتریوما به بافت های سالم تخمدان حمله میکند و به این نواحی آسیب وارد میکند و حتی این بخش های سالم را تحت تصرف خود قرار میدهد. این نوع کیست ها تهدید بسیار جدی برای باروری خانم ها هستند و باید حتما تحت درمان قرار بگیرند.
گاهی خانم به دلیل وجود این نوع کیست دیگر قادر به باروری نخواهد بود، بنابراین در صورت تشخییص همچین موردی برای شما سریعا نسبت به درمان اقدام نمایید. درمان و بهبود آندومتریوما بسیار سخت و دشوار است و باید حتما با دقت و تجربه بالا جراحی انجام شود. برخی از بانوان با وجود این مشکل و حتی جراحی آندومتریوما نیاز به تکنیک کمک باروری ivf پیدا میکنند.
آیا کیست شکلاتی تخمدان باعث ناباروری میشود؟
آندومتریوما و یا کیست شکلاتی به راحتی باروری را تحت تاثیر قرار میدهد؛ زیرا در مدت زمان کوتاهی بافت های سالم تخمدان را تحت الشعاع قرار داده و آن ها را تصرف میکند. همچنین قابلیت این را دارد که کیفیت تخمک را کاهش دهد و در نهایت موجب ناباروری در زنان شود.
بهترین متخصص برای درمان نازایی در اصفهان
عوامل ایجاد کننده کیست شکلاتی
در مورد اینکه چه عواملی باعث پیدایش این مشکل در تخمدان خانم ها میشود، همچنان جای بحث و تحقیق پزشکی وجود دارد. پوشش این کیست ها تا حدودی مشابه با آندومتر عمل میکند و نسبت هورمون های زنانه تغییر پیدا میکند. این بافت به جای اینکه از بدن خارج شود، در تخمدان باقی میماند و به عنوان کیست جمع میشود و عملکرد تخمدان را به مرور تحت تاثیر قرار میدهد و با اختلال مواجه میکند.
کیست شکلاتی چگونه تشخیص داده میشود؟
بعد از اینکه دکتر زنان به وجود این کیست در تخمدان بیمار شک کند، سونوگرافی لگن تجویز مینماید. بهترین متخصص زنان در اصفهان با شک در مورد علائم آندومتریوز این سونوگرافی را برای بیماران خود جهت چکاپ های بیشتر تجویز میکند. همچنین برخی خانم ها به ناباروری بدون علت دچار هستند که ممکن است با این کیست مواجه باشند. به طور کلی سونوگرافی لگن، کیست تخمدان را نمایان خواهد کرد اما بدانید که نوع آن را مشخص نمیکند. برای اینکه نوع کیست مشخص شود، نیاز به نمونه برداری میباشد.
کیست شکلاتی چه علائمی در بانوان دارد؟
همانطور که ذکر شد، گاهی خانم ها هیچ علائمی از وجود این کیست احساس و مشاهده نمیکنند. اما گاهی کیست شکلاتی علائمی را بروز میدهد. ناگفته نماند که علائم به اندازه کیست ازتباطی ندارد. یعنی ممکن است که اندازه کیست شکلاتی شما کوچک باشد اما علائمی که بروز کرده است بسیار بزرگ و حتی زیاد باشند. در ادامه به برخی از این علائم اشاره خواهیم داشت:
- قاعدگی دردناک
- مشکلات ناباروری
- قاعدگی های نامنظم
- درد های شکمی به طور ناگهانی
- درد غیرطبیعی در رابطه جنسی
- درد های مزمن در ناحیه لگن
اندازه کیست شکلاتی چقدر است؟
آندومتریوما دارای اندازه یکسان در افراد نیست و میتواند از ۲ سانت الی ۲۰ سانت متغیر باشد.
آیا کیست شکلاتی درمان دارد؟
دو روش جراحی و دارویی برای درمان کیست شکلاتی وجود دارد که در صورت صلاحدید میتوان از هر دوی آن ها استفاده کرد. جراحی کیست شکلاتی بسیار حساس است و باید حتما توسط جراح زنان مجرب انجام شود.
دکتر خوب برای کیست شکلاتی در اصفهان وجود دارد؟
دکتر ریحانه صباحی جراح و متخصص زنان و زایمان، درمان کیست شکلاتی در اصفهان را با تجربه ای چندین ساله و با مهارت بالا انجام میدهد.
درمان کیست شکلاتی در اصفهان
روش های درمانی برای این مورد متعدد است و به عوامل نختلفی بستگی دارد که باید فرد حتما توسط بهترین دکتر زنان در اصفهان معاینه شود و برای انتخاب روش درمانی هر چه سریع تر تصمیم گیری شود. گاهی این نوع کیست ها علائم و نشانه ای از خود نمایان نمیکنند و به هین دلیل ممکن است فرد خود متوجه این مشکل نشود. گاهی لازم است تا برای درمان و بهبود آنذدومتریوما، فرد از دارو های ضد باردار ی استفاده نماید.
جراحی کیست شکلاتی
در اغلب موارد لازم است تا دکتر زنان برای شما جراحی انجام دهد و با استفاده از روش جراحی این کیست را از تخمدان بردارد. دکتر ریحانه صباحی جراحی کیست شکلاتی در اصفهان را با استفاده از روش لاپاراسکوپی انجام میدهد. لاپاراسکوپ یک لوله نازک است که در انتهای خود یک دوربین و نور دارد که پزشک با استفاده از یک برش کوچک، آن را وارد تخمدان میکند.
توجه کنید که جراحی کیست شکلاتی بسیار حساس است و برای اینکه آسیبی در جهت باروری بانوان ایجاد نکند، باید حتما توسط جراح متخصص و باتجربه انجام شود. در صورتی که مقداری از بافت سالم تخمدان در این عمل همراه با کیست، برداشته شود، کاهش ذخیره تخمدان به وجود میآید. دکتر ریحانه صباحی با توجه به سابقه سالها فعالیت حرفه ای و انجام عمل های متعدد، به عنوان بهترین جراح لاپاراسکوپی در اصفهان معرفی میگردند.