PMS یا سندرم قبل از قاعدگی، شرایطی است که معمولاً در زنان قبل از شروع دوره ماهانه آنها رخ میدهد. این دوران بسیار حساس است و خانم ها در این بازه زمانی با چالش هایی رو به رو هستند که هم شرایط بدنی و هم شرایط روحی آن ها تحت تاثیر قرار میگیرد. علائم متنوعی مانند درد سینه، درد شکم، تندرستی روانی نامطلوب و تغییرات خلقی و بسیاری موارد دیگر وجود دارد. برای اینکه شما بتوانید PMS یا همان سندرم قبل قاعدگی را با بهترین شرایط کنترل کنید، توصیه هایی را آماده کردیم اما بهتر است که به متخصص زنان نیز مراجعه داشته باشید تا راهنمایی لازم را مخصوص به شرایط خود کسب کنید.
کنترل PMS
برای کنترل دوران PMS ، پزشکان معمولاً دو راهکار تغییر سبک زندگی و درمان دارویی را برای افراد توصیه دارند که در ادامه به هر یک از آن ها اشاره خواهیم داشت.
تغییر در سبک زندگی شامل تغییر در رژیم غذایی، ورزش و تمرینات بدنی، کاهش مصرف قهوه و الکل میباشد. برخی از مکملهای گیاهی مانند روغن ماهی، ماگنزیم و چای سبز نیز میتوانند به کنترل علائم PMS کمک کنند. به طور کلی تغییر در سبک زندگی برای کنترل سندرم قبل از قاعدگی تا حدودی موثر است اما آن چنان که باید باشد، نیست و نباید تصور داشته باشید که با رعایت غذایی و این موارد، تمامی درد ها و چالش های این دوران پایان مییابد.
بهترین متخصص زنان در اصفهان داروهایی مانند آنتیدپرسانتها، آنتیانفلاماتورها، دیورتیکها و هورمونها را در صورت لزوم تجویز میکند. همچنین، برخی از داروهای تجویز شده برای کنترل PMS، میتوانند تأثیرات جانبی داشته باشند، بنابراین مهم است که همیشه با پزشک خود مشورت کنید و داروها را به دقت مصرف کنید. بسیاری از افراد تصور دارند که اگر یک دارو برای کنترل درد قبل از قاعدگی برای یک فرد تجویز شود، آن ها هم میتوانند از این دارو ها استفاده کنند اما اینطور نیست و شما نباید به طور خودسرانه از این دارو های هورمونی استفاده کنید زیرا شاید شرایط شما را نامناسب تر کند. دارو های هورمونی دارای عوارضی هستند و به همین دلیل متخصص زنان با احتیاط کامل و بررسی جوانب نسبت به شرایط شما اینگونه دارو ها را تجویز میکند.
علائم دوران PMS
علائم سندرم پیش از قاعدگی در افراد به شکل های مختلفی بروز میکند و همچنین از نظر شدت نیز متفاوت هستند. برخی از علائم رایج PMS :
- خستگی
- سر درد
- نفخ شکمی
- احساس ناامیدی
- اختلالات خواب
- تغییر علائم عاطفی
- تاثیر دوران PMS بر چاقی
- خونریزی شدید در دوران قاعدگی
باید ذکر کنیم که این دوران موجب چاقی افراد نمیشود اما حالات روحی نامناسب برای خانم ها سبب میشود تا حدودی پرخوری انجام دهند. این پرخوری گاهی شرایط غیر کنترلی برای بانوان دارد و به مرور زمان موجب چاقی میشود.
دلایل ناخوشی سندرم پیش از قاعدگی
به طور کلی دلایل پیدایش این اختلالات، تغییرات هورمونی شدید است. توجه داشته باشید که این چنین تغییرات در دوران قاعدگی و بارداری و حتی زمان یائسگی نیز به وجود میآید. انتقال دهنده های عصبی دچار تغییراتی میشوند و میزان کافی سروتونین در مغز ایجاد نمیشود. دلایل پیدایش این اختلالات در دوران PMS متفاوت است و حتی ممکن است در همه افراد یکسان نباشد.
آیا داروهای تجویز شده برای کنترل PMS تأثیرات جانبی دارند؟
برخی از داروهای تجویز شده برای کنترل دوران PMS ممکن است تأثیرات جانبی داشته باشند. به عنوان مثال، آنتیدپرسانتها ممکن است باعث خواب آلودگی، خشکی دهان، تپش قلب و تغییر وزن شوند. همچنین، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) ممکن است باعث علائم نامطلوبی مانند درد معده، سردرد و حساسیت شوند.
در صورتی که به داروهایی که توسط پزشک تجویز شده احتیاج دارید، باید به دقت دستورات مصرف را دنبال کنید و در صورت بروز هرگونه علائم جانبی، به دکتر زنان خود اطلاع دهید. هرگونه تغییر در دوز و زمان مصرف داروها را بدون مشورت با پزشک خود انجام ندهید.
به طور کلی تغییر وزن و افزایش آن، یکی از مهمترین و شایع ترین دارو های هورمونی برای کنترل دوران PMS است که خانم ها باید برای مدت زمانی این شرایط را تحمل کنند. دکتر زنان از همان ابتدا دارو های هورمونی شدید را برای افراد تجویز نخواهد کرد و همه این موارد جانبی را میسنجد.
آیا میتوان داروهای گیاهی برای کنترل PMS استفاده کرد؟
برخی از داروهای گیاهی میتوانند به کنترل علائم PMS کمک کنند. اما قبل از استفاده از هرگونه داروی گیاهی، بهتر است با دکتر زنان خود مشورت کنید و از تأثیرات جانبی و تداخل با داروهای دیگر آگاه شوید. به طور کلی امروزه خانم ها زمان خود را چندان برای درمان های گیاهی از دست نمیدهند و با مراجعه به بهترین متخصص زنان مشکلات خود را در مدت زمان کوتاهی رفع میکنند.