دکتر ریحانه صباحی / انواع زایمان / چگونه زایمان طبیعی بدون درد داشته باشیم؟
۵ دقیقه
نوزاد

چگونه زایمان طبیعی بدون درد داشته باشیم؟

آنچه می خوانید...

زایمان طبیعی یک امر فیزیولوژیک می‌باشد که طی آن مادر باردار بدون دخالت هیچ فعالیت مصنوعی توسط پزشکان، فرزند خود را به دنیا می‌آورد. در زایمان طبیعی تقریبا برای تمامی خانم ها هراسی ایجاد می‌کند و در بسیاری از این افراد این ترس موجب شده تا کاندید جراحی سزارین شوند. انتخاب روش زایمان از دغدغه اصلی بانوان باردار بشمار می‌رود، به همین دلیل در این مقاله اطلاعات کاملی را در این زمینه گردآوری کردیم تا نگرانی خانم ها در این باره رفع شود.

خانم باردار

انواع روش های زایمان طبیعی

  1. زایمان طبیعی متداول: این نوع زایمان درواقع همان زایمان طبیعی رایج است که توسط بهترین متخصص زنان در اصفهان در بیمارستان ها انجام می‌شود.
  2. زایمان طبیعی اپیدورال: این نوع زایمان را زایمان طبیعی بدون درد می‌شناسند زیرا با تزریق اپیدورال به نخاع مادر، میزان درد را برای فرد به حد زیادی کاهش می‌دهند.
  3. زایمان طبیعی در آب: این نوع زایمان در کشور ما رایج نیست اما وجود آب در این نوع زایمان برای فرد تسکین دهنده در و آرام بخش بشمار می‌رود.
مراحل زایمان طبیعی

مراحل زایمان طبیعی

زایمان طبیعی دارای ۳ مرحله کلی می‌باشد.

مرحله اول زایمان طبیعی: در مرحله اول از زایمان طبیعی، دهانه رحم شروع به باز شدن کرده و به مرور درد های ناگهانی مادر شروع می‌شود. این مرحله خود دارای ۳ نوع درد می‌باشد.

  • درد ابتدایی مرحله ۱: دهانه رحم نازک شده و درد هایی برای مادر باردار رخ می‌دهد که تقریبا قابل تحمل هستند.
  • درد فعال مرحله ۱: زمانی که دهانه رحم به اندازه ۴ الی ۷ سانت باز می‌شود و به دلیل انقاباضات بیشتر، دردهای بیشتری را فرد تجربه خواهد کرد.
  • درد مرحله انتقالی: زمانی که دهانه رحم بین ۸ الی ۱۰ سانت باز می‌شود، بیشترین میزان درد برای خانم باردار احساس شده که ممکن است گاهی تا ۹۰ دقیقه به طول انجامد. این درد فشار زیادی را به روده خانم باردار وارد می‌کند.

مرحله دوم زایمان طبیعی

در این مرحله، مادر باز شدن کامل دهانه رحم را تجربه می‌کند که در همان لحظه جنین را خارج می‌سازند. مادر برای وضع حمل در این مرحله باید تا جایی که توان دارد بر خود فشار وارد کند. تمامی فشارهایی که مادر در آن زمان ایجاد می‌کند، سبب شده تا سر نوزاد به سمت پایین دهانه رحم قرار گیرد و سریعا به بیرون راه یابد. در صورتی که لازم باشد، از دستگاه مکش نیز برای بیرون آوردن جنین استفاده می‌کنند.

مرحله سوم زایمان طبیعی

جفت به دیواره رحم متصل است و زمانی که نوزاد را از رحم جدا می‌کنند، باید جفت را در همان لحظه خارج نمایند. مدت زمانی که جفت را خارج می‌کنند حدود ۵ الی ۳۰ دقیقه می‌باشد.

زایمان طبیعی برای خانم هایی که در جربه اول زایمان طبیعی قرار دارند، ممکن است زایمانشان مدت زمان بیشتری به طول بی انجامد و ممکن است این میزان از شروع درد های فعال و ناگهانی حدود ۱۵ ساعت طول بکشد. خانم ها در تجربه دوم زایمان طبیعی خود، کمتر درد می‌کشند و زودتر فارغ خواهند شد.

فواید زایمان طبیعی

همانطور که از نام این زایمان پیداست، در روند آن از هیچ روش مصنوعی استفاده نمی‌کنند و نوزاد به طور طبیعی از کانال رحم خارج خواهد شد. یکی از مزایای زایمان طبیعی این است که فرد بعد از زایمان بسیار سریع به حال قبل از زایمان خود باز می‌گردد. گاهی ممکن است این درد ها تا چند روز بعد از زایمان ادامه داشته باشد اما با این حال حتما این مورد را به متخصص زنان خود اطلاع دهید تا در صورت لزوم اقدامات لازم انجام شود.

یکی دیگر از مزایای زایمان طبیعی این است که این امکان برای جنین فراهم می‌شود که به خوبی رشد کند و تکامل یابد. همانطور که می‌دانید نوزاد در زایمان سزارین کمی زودتر از موعد به دنیا می‌آید و بهترین رشد نوزاد برای تکامل تمامی اعضایی بدن در روز های پایانی بارداری می‌باشد.

بسیاری از مادران باردار علاقه دارند که در همان لحظه بعد از زایمان، نوزاد خود را در آغوش بگیرند. در زایمان طبیعی، هم آغوشی امکان پذیر است.

سایر مزایای زایمان طبیعی

  • دریافت باکتری های مفید توسط جنین هنگام خروج از رحم
  • خارج شدن ترشحات از ریه نوزاد هنگام تولد
  • افرادی که یک بار زایمان طبیعی انجام می‌دهند، در دفعه های بعدی این کار برایشان آسوده است.
  • اکثریت خانم های باردار بعد از زایمان طبیعی، شیردهی موفق تری خواهند داشت.

عوارض زایمان طبیعی برای بانوان

تمامی خانم های باردار باید این نکته را بدانند که انواع روش های زایمان دارای عوارضی می‌باشند که ممکن است بعد از مدت کوتاهی از بین بروند. همانطور که می‌دانید زایمان طبیعی بدون دخالت انسان انجام می‌گیرد که این مورد سبب می‌شود، عوارض کمتری برای فرد رقم بخورد. شاید بانوان هنگام زایمان و خروج نوزاد از رحم در زایمان طبیعی با درد های شدیدی رو به رو باشند، اما باید بدانند که در نهایت بعد از زایمان این درد ها از بین می‌روند و فرد تقریبا به حالت قبل از زایمان خود باز می‌گردد. یکی از عوارض زایمان طبیعی برای خانم ها تاثیر در افتادگی رحم می‌باشد که در اثر زایمان  متعدد به وجود می‌آید. برخی از افراد عقیده دارند که این نوع زایمان باعث هموروئید در بانوان خاهد شد اما این تصور کاملا اشتباه است اما باید ذکر کنیم، ممکن است هموروئید در خانم هایی که از قبل به این مورد دچار بوده اند، بیشتر شود. همچنین این نوع زایمان برای نوزادان گاهی عوارضی به همراه دارد.

سایر مواردی که موجب می‌شود تا مادر نتواند زایمان طبیعی انجام دهد:

  • وزن نوزاد و مادر
  • بارداری چندقلویی
  • بیماری خاص مادر
  • پایین نیامدن سر نوزاد
  • جایگاه نوزاد در رحم
  • هموروئید مادر باردار
  • عدم رسیدن اکسیژن به نوزاد
  • سابقه برخی جراحی های مادر
  • زایمان های متعدد سزارین در گذشته

دکتر ریحانه صباحی

متخصص زنان، زایمان و نازایی در اصفهان​
– نازایی و تشخیص و درمان
– بیماری های زنان و مراقبت از بانوان در سنین باروری و همچنین یائسگی
– مراقبت از دختران نوجوان و مشاوره در زمینه بلوغ و مسائل مرتبط با آن
– اقدامات تشخیصی از قبیل پاپ اسمیر، سونوگرافی ، اندومتریال بیوپسی، کوتریزاسیون وکرایو، IUI، آمنیوسنتر و انواع جراحی های زنان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *