دکتر ریحانه صباحی / انواع زایمان / آیا امکان باز شدن سرکلاژ وجود دارد؟
۴ دقیقه
سرکلاژ

آیا امکان باز شدن سرکلاژ وجود دارد؟

آنچه می خوانید...

شاید تا کنون شما نام سرکلاژ را نشنیده باشید اما حتما در ارتباط با عمل دوختن دهانه رحم مطالبی در اختیار دارید. یکی از اقداناتی که ممکن است در طول بارداری نیاز شبه انجام شود، عمل دوختن دهانه رحم یا همان سرکلاژ می‌باشد. این امر معمولا به منظور پیشگیری از تغییرات رحمی انجام می‌شود و اهداف این امر این است که از تغییرات شدید رحمی و زایمان زودرس جلوگیری کند.

سرکلاژ چیست؟

در دوران بارداری تغییرات بسیار شدیدی امکان رخ دادن دارند و گاهی لازم است تا به منظور پیشگیری از زایمان زودرس و نگه داشتن جنین در هفته ۳۷ الی ۳۸ باذرداری، عمل سرکلاژ انجام دهند.  این جراحی از دو روش شکمی یا از طریق واژن انجام می‌شود .

دهانه رحم دوخته

دلایل انجام سرکلاژ

در دوران بارداری به مرور زمان، طول دهانه رحم کوتاه می‌شود. این امر سبب شده تا فضا برای تولد و خروج نوزاد از رحم آماده شود. حال گاهی ممکن است دهانه رحم زودتر از موعد شروع به باز شدن نماید و همچنین برعکس دهانه رحم در زمان غیر معمول شروع به بسته شدن نماید که در هر دو حالت سقط جنین ایجاد می‌شود یا زایمان زودرس شروع خواهد شد. در این حالات، بهترین متخصص زنان و زایمان بعد از بررسی های لازم عمل سرکلاژ را انجام می‌دهد. گاهی به طور خود به خود با بررسی و وجود برخی از احتمالات پزشک ترجیح می‌دهد که حتما فرآیند دوختن دهانه رحم را انجام دهد. به عنوان مثال:

  • در صورتی که فرد در گذشته در سه ماهگی دچار سقط جنین شده باشد.
  • اگر دهانه رحم در سه ماهه دوم بارداری باز شده باشد.
  • اگر طول دهانه رحم قبل از هفته بیست و چهارم همچنان کم باشد.
  • در افرادی که در بارداری های قبلی خود، در نیمه دوم آن عمل سرکلاژ انجام داده اند نیز مجدد این عمل انجام می‌شود.

مزایای انجام عمل سرکلاژ

در واقع هدف اصلی از انجام این جراحی، جلوگیری از زایمان زودرس و سقط جنین می‌باشد. ناگفته نماند که با این حال که این جراحی دارای عوارضی می‌باشد اما مزایای خوبی هم دارد که در ادامه ذکر خواهیم کرد.

  • تولد نوزاد سالم
  • جلوگیری از سقط جنین
  • عدم داشتن زایمان زودرس
  • برقراری زمان طبیعی برای نگهداری جنین در رحم

انواع عمل سرکلاژ

دوختن دهانه رحم خود دارای انواع روش هایی می‌باشد. در ادامه به تعدادی از آن ها اشره خواهیم داشت.

یکی از متداول ترین روش های جراحی سرکلاژ که باید قبل از ۱۵ هفتگی انجام شود، روش مک دونالد یاهمان روش بخیه زدن می‌باشد. این بخیه ها از هیچ طریقی تا قبل از هفته ۳۷ بارداری باز نمی‌شوند. در این روش بخشی از دهانه رحم باز مانده و بخیه زده نمی‌شود تا ترشحات به خوبی خارج شوند.

تکنیک شیرودکار نسبت به روش مک دونالد از سختی بیشتری برخوردار است. معمولا این روش را برای خانم های بارداری استفاده می‌کنند که از روش قبلی ذکر شده، نتیجه خوبی دریافت نکرده اند.

در صورتی که سرکلاژ شیرودکار و مک دونالد برای خانم باردار هیچ نتیجه مثبتی در بر نداشته باشد، از عمل سرکلاژ شکمی استفاده می‌کنند. در طی این جراحی بخش بالای سرویکس را بخیه زده و تا زمان پایان بارداری این بخیه ها را باز نمی‌کنند. در واقع این تکنیک در دسته روش های دائمی بشمار می‌رود. سرکلاژ یکی از تکنیک های بسیار مهم است و افرادی که در شهر اصفهان زندگی می‌کنند، می‌توانند ابن تکنیک را توسط بهترین متخصص زنان در اصفهان انجام دهند.

نحوه انجام جراحی سرکلاژ

سرکلاژ، عملی کاملا سرپایی بوده و فرد بعد از انجام آن بستری نخواهد شد. بیهوشی بیمار به دو فرم عمومی و موضعی می‌باشد. در ابتدا از سرکلاژ واژینال استفاده می‌کنند و در صورتی که این مورد موثر واقع نشود از سایر روش های دوختن دهانه رحم استفاده می‌کنند.

بعد از سرکلاژ چه مراقبت هایی را باید رعایت کرد؟

به هر حال این عمل نیازمند مراقبت هایی می‌باشد و لازم است که فرد به این موارد اهمیت دهد. خانم هایی که دارای شرایط متعادل بعد از عمل سرکلاژ باشند در همان ساعات اولیه مرخص خواهند شد. لازم است که حتما به اینموارد اهمیت دهید:

  • مصرف به موقع داروهای تجویز شده
  • عدم انجام فعالیت های روزانه تا یک هفته
  • فرد باید تا پایان بارداری به نوبه ای استراحت مطلق باشد.
  • عدم برقراری رابطه جنسی به مدت یک هفته بعد از سرکلاژ

عمل سرکلاژ در یک بارداری می‌تواند برای بارداری های بعدی خطرناک باشد؟

معمولا ماهیت انجام این کار اینگونه است که اگر در یک بارداری از عمل سرکلاژ استفاده شود، برای بارداری های بعدی نیز این عمل مورد استفاده قرار می‌کیرد.

 آیا جراحی سرکلاژ عوارض دارد؟

این جراحی همانند بسیار از جراحی های دیگر دارای عوارضی می‌باشد که البته در همه افراد رخ نمی‌دهد.

  • بروز عفونت سرویکس
  • خونریزی در ناحیه واژینال
  • داشتن حالت تهوع
  • پارگی دهانه رحم
  • پارگی کیسه آب

دکتر ریحانه صباحی

متخصص زنان، زایمان و نازایی در اصفهان​
– نازایی و تشخیص و درمان
– بیماری های زنان و مراقبت از بانوان در سنین باروری و همچنین یائسگی
– مراقبت از دختران نوجوان و مشاوره در زمینه بلوغ و مسائل مرتبط با آن
– اقدامات تشخیصی از قبیل پاپ اسمیر، سونوگرافی ، اندومتریال بیوپسی، کوتریزاسیون وکرایو، IUI، آمنیوسنتر و انواع جراحی های زنان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *